Családi motorcsónakázás a balatoni motorcsónak-tilalom előtti időkben

40 éves a motorcsónak-tilalom a Balatonon

A legmodernebb elektromos meghajtással felszerelt, környezetbarát GreenCruzer hajókra azonban a motorcsónak-tilalom nem vonatkozik! Élvezze a balatoni motorcsónakázást kötöttségek nélkül.
A Közlekedési- és Postaügyi Minisztérium 1975-ben hozta meg a rendeletet, mely megtiltotta a magáncélú motoros vízi járművek használatát a Balatonon. Ennek érvényesítésére három év türelmi időt hagytak, de a motorcsónakok használata már ebben a halasztási időszakban is erősen korlátozva volt.
Így éppen 40 éve, 1978-ban szűnt meg a hobbicélú motorcsónak-használat lehetősége. Különböző kisebb módosításokat leszámítva, elsősorban a környezetvédelmi csoportok nyomására ez a tilalom azóta is fennáll.

Környezetvédelmi célú motorcsónak-tilalom? Nem egészen

A rendelet (és az ahhoz vezető társadalmi nyomás) oka azonban nem a Balaton vizének és élővilágának védelme volt. Ekkor majdnem ezer motorcsónak volt nyilvántartásban, és a zaj, olajos szivárgások és nagy sebességű száguldozás elsősorban a fürdőzők élményét – és néha testi épségét – veszélyeztette.

Vízijártassági oktatás a zánkai úttörőtáborban a balatoni motorcsónak-tilalom idején

1978 után a hatóságokon kívül csak egyes intézményszerű célokra adtak ki motorcsónak-engedélyt (Fotó: Fortepan)

A rendelet kifejezetten belső égésű robbanómotor-meghajtású csónakokról rendelkezik, erre akkoriban csak a vitorlások jelentettek alternatívát. Nem is álmodtak még olyan csúcstechnológiás, környezetbarát járművekről, mint a GreenCruzer elektromos hajók, noha az elektromos meghajtású hajók története meglepően régi időkbe nyúlik vissza.

A megoldás: A GreenCruzer

A modern elektromos hajók, mint a csúcstechnológiás GreenCruzerek nem csak a törvény betűjét tartják be, de a szellemét is. Csendes üzeműek, üzemelésük közben a károsanyag-kibocsátás nulla, így egyáltalán nem veszélyeztetik sem a fürdőzők élményét sem zajjal, sem szivárgásokkal, ugyanez a környezetvédőket is megnyugtathatja.
A világpiac vezetője, a Bayliner kifejezetten a szigorú európai környezetvédelmi szabályok figyelembe vételével készíti a GreenCruzer elektoromos hajókat, hiszen Amerikában nincs motorcsónak-tilalom. Így negyven év után a Balaton vize újra megtelhet motorosokkal – annak, hogy ez egy csendesebb és tisztább Balaton, mint 1978-ban, mindannyian csak örülhetünk.